Showing posts with label Sharing is caring!. Show all posts
Showing posts with label Sharing is caring!. Show all posts

Monday, 16 April 2018

Cara check kemasukan Form 6 2018-2019




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Hari ini merupakan tarikh official untuk membuat semakkan kemasukan Tingkatan 6 bagi tahun 2018-2019.

Hana dah check dan alhamdulillah,result dia... 


Tahniah! Anda Ditawarkan Untuk Mengikuti Pengajian Ke Tingkatan 6 2018

Alhamdulillah... 

Korang-korang yang sebaya Hana tu bolehlah klik SINI untuk keterangan lanjut dan kalau berminat nak menyulam kasih dengan Mr.STPM ni lah hohoho  =3 Btw,bagi Hana lah kan,in case korang masih belum buat keputusan yang tetap lagi yakin nak melangkah ke mana selepas ini,adalah lebih afdal korang apply ja Form 6 ni dulu.At least korang tak buang masa.Means,nanti bila dah confirm nak masuk mana,korang break up ja lah dengan Mr.STPM then sambung lah relationship dengan pilihan hati korang tu :P heheh.So,taklah buang masa di situ kan? And andai kata kalau tak terpilih nak masuk mana-mana,korang boleh teruskan percintaan dengan Mr.STPM.Tidaklah kelam-kabut nanti nak urus masuk form 6 sekiranya dah tak ada pilihan lain.Hehe pendek kata,tak rugi apa pun kalau apply dulu.

Dan kepada yang tak dipilih oleh Mr.STPM,Hana sarankan korang buat ja surat rayuan.^^ Rugi lah tak sambung form 6 ni... Inshaallah korang boleh punya! syaratnya jangan gatal-gatal nak berkenalan dengan encik Give Up lah ya.. hehe *Senget tul ahh ayat hahahaha*

Klik ja links kat bawah ni untuk keterangan lanjut ok?!




Sekian.^_^ Ingat tau! jangan sesekali putus asa! Say No! to Give Up! Sebab the fact is you always can! but only if you clear your mind of can't! :)


Friday, 6 April 2018

Kemanisan Berzikir


click play button!! >_<


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dalam banyak-banyak amalan sunat Hana paling suka Zikir.Cewahhh kononnyalah kan? hohoho *menci ahh Hana ni asyik bajet bagus ja :P
.
Zikir tak susah pun.Bila-bila masa boleh buat.Ada wuduk tak ada wuduk.ABC tak ABC,kita free berzikir dengan kaw-kawnya.Heheh.Sebab tu Hana suka Zikir.^_^


Kemanisan Berzikir



  • Level iman meningkat

Bila kita dah mula rajin berzikir itu tandanya iman kita dah meningkat ke level yang lebih up sikit dari sebelum ini.Alhamdulillah... tapi kena istiqomah lah kang tak pepasal jatuh level.Hohoho T^T

  • Hati menjadi tenang

Seriously tak tipu ya! Dah banyak testimoni berjaya membuktikan yang berzikir boleh buat hati kita jadi tenang.Syaratnya waktu berzikir tu kena hayati dan lafaz secara sebetul-betulnya. 

  • Terhindar dari laghanya dunia

Inshaallah kalau kita rajin berzikir,hati kita akan sentiasa ingat Allah.Then secara tidak langsung kita akan berpegang kepada prinsip " Akhirat first Dunia kemudian! " hehe Inshaallah...



Jujur cakap,Hana bukanlah insan yang boleh korang gambarkan 24 hours mulut tak henti-henti berzikir.Instead Hana spesis manusia yang ada certain time tiba-tiba rasa nak berzikir kaw-kaw.And certain time mulut bukan main berat lagi nak berzikir.Tapi kalau berkera-ok dari waktu dhuha sampai asar pun larat.:') Hm.. hm.. hm.. Biasalah tu,iman cepat goyah! Dan dunia ini terlalu kejam dengan tipu helah.Sampaikan tergugat Mr.Iman gara-gara laghanya dunia... T^T Sebab tu kena rajin-rajin buat mesyuarat tingkap dengan Mr.Iman! Biar melekat kat kepala hangguk ni yang Mailakat maut bila-bila sahaja boleh datang menjenguk.:')
.
But it's ok! Kita bukan malaikat.Kita level manusia yang mudah alpa,tapi alhamdulillah selagi kita still berpegang kukuh pada kalimah " La ila haillallah " Inshaalllah masih ada peluang nak berlaga-laga pipi dengan awak dekat sana nanti.Aaamiiin :')

.
Jom Zikir! Seminit pun jadilah! ^_^


Wednesday, 4 April 2018

Kelebihan Masuk Form 6






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Memandangkan Hana nekad untuk pilih form six sebagai langkah seterusnya untuk ke Universiti maka Hana nak share lah dengan korang faktor-faktor Hana terpikat dengan Mr.STPM ni.Heheh

Kelebihan Student Pra-U (Form 6)


  •  Jimat Budget


Parents Hana tak perlu susah-susah bank in duit setiap bulan since masuk form six ni macam pergi sekolah harian.Heheh :3


  •  Persekitaran Sihat


Environment sekolah pada Hana lebih sihat berbanding kolej.Pada Hana lah... ^^ Hana pun tak nak mendewasakan diri sangat pergi jauh-jauh.Masih terlalu awal untuk Hana kenal pelbagai ragam manusia yang 180 darjah berbeza dari suasana sekolah.


  • Dekat dengan Family


Hana tak perlu berjauhan dengan family.Tak ready lagi lah.... T^T Awal-awal lagi nak pergi jauh... belum lagi nak ambil degree... huhuh apatah lagi bila dah masuk alam pekerjaan nanti.Mesti lagi renggang kan? ^^ so better slow and steady ja.Jadi budak form six means Hana still rasa diri ini seperti budak sekolah yang perlukan attention secukupnya dari  family dan guru.


  • Selangkah kaki untuk ke Universiti

Golongan yang choose form 6 ni biasanya memang target untuk sambung degree kat Universiti.Dan itulah target Hana.:3 Form 6 ni ibarat peluang kedua untuk mereka-mereka yang result tak berapa tip-top masa SPM.But it's oklah sampai lambat pun... janji jangan stop kan?! :) Hana mungkin level katun-katun ja,tapi Hana seorang fighter yang tak suka kalah! So Mr.STPM,watch out!! haha >_<


  • Masa yang singkat 

Ini berdasarkan pengalaman kakak sulung Hana.^^ Dia ambil form 6 manakala sepupu kitaorang pulak ambil diploma kat UPSI.Guess what? Kak long kawasan Hana yang lebih dahulu masuk U.weee!!! >_< Actually benda ni bergantung kepada nasib.But Hana tak nak ambil risiko bila pengalaman dah ada depan mata Hana.^_^ 



Sekian! Itu sahaja faktor utama yang menyebabkan Hana terpikat dengan Mr.STPM.Hopefully Hana tak sia-siakan peluang kedua ini... Hana dah janji untuk tak nak kalah lagi! :D Hana dah cukup brutel untuk tempuh kepayahan menjadi budak form 6 setelah apa yang Mr.SPM buat pada Hana. :') So kepada kawan-kawan sebaya Hana yang ragu-ragu nak masuk form 6 buatlah solat istikharah banyak-banyak.Inshaallah... ada jalan keluar untuk next step korang! Fighting!!!!! ^_^ Jangan game over tau! Keep going and win all the challenges!! 

Friday, 16 February 2018

Heart calming Nasyeed


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


HOLLA!!!


Hana rasa terdetik nak share melodi indah nasyeed ni.Seriously memang rasa tenang sangat! ^^ Dah draft dari kemarin petang tapi baru nak post hari ni hahahah! *Hana kan senget kuasa 2... bukan apa! sesaja nak ambil berkat post di hari jumaat ^^ 









Happy Friday,day full of rahmat <3 ^^ Hopefully this day is more better than yesterday!!! ^^ Have you zikir this day? :D Come! follow me- Subahannallah Walhamdulillah... walaailaahailllallah Wallahuakhbar... <3 






Saturday, 16 December 2017

Kepentingan Belajar Bahasa Arab


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Hari  ini Hana nak share pasal subject Arabic which is one of my favourite subject.Hana paling suka belajar bahasa Arab.Sebab Bahasa Arab ni unik plus bahasa untuk ahli-ahli syurga.So siapa tak bangga belajar Bahasa Arab? 






Kepentingan Belajar Bahasa Arab


  • Peluang sambung belajar yang cerah
Bila korang belajar bahasa arab,Hana  boleh confirm korang senang dapat peluang untuk sambung belajar kat luar negara.Tak kesahlah ko dapat A bulat ke A telanjang ke yang penting A,memang confirm korang senang dapat tawaran belajar.Sebab subjek Arab ni masih kurang tenaga pengajarnya di Malaysia.So,kalau result SPM Arab Hana tak dapat A Hana dah decide siap-siap untuk mengulang sampailah Hana dapat A.


  • Senang dapat kerja
Ambil course Arabic memang senang dapat kerja.Sebab,macam yang Hana explain tadi,masih kurang pejuang bahasa Arab di Malaysia.So memang satu kerugian besarlah tak ambik course ni.


  • Bahasa Syurga
Ok.Sila sentap bersama.Hahahaha macam yang kita tahu,bahasa arab ialah bahasa perantaraan di dalam syurga.So kalau tak fasih berbahasa arab macam mana nak hidup bahagia kat syurga? (ke tak bercita-cita nak masuk syurga?) Kecualilah kalau dah terer baca Quran.In sha Allah fasih secara semula jadinya.So tak kesahlah kita ni student ke suri rumah ke apa... selagi kita bergelar umat Islam,belajar bahasa arab tetap merupakan satu kemestian.



Kalau kita boleh fasih berbahasa Inggeris,kenapa tidak Bahasa Arab? barangkali inilah persoalan yang perlu dijawab oleh sebahagian besar umat Islam.*erk? hahaha sorry Hana rindu nak mengarang.
Btw,Hana tak adalah power sangat arabic ni,level katun-katun ja... tapi macam yang Hana cakap tadi.Kalau result SPM Arabic Hana teruk,Hana akan mengulang sampailah dapat A.In sha allah... 

- Syukraan Lilqara'a <3 


Saturday, 9 December 2017

Apa itu ASMR?


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H o l l a !

Hari ini Hana nak story morie sikit pasal satu benda yang Hana dok layan since awal tahun lagi.It is... Asmr.Definitely long explanation... So kalau ada  elergik bosan.,sila tinggalkan entri ini.

ASMR 

Hmm... benda asing apakah tu? Hahaha Asmr ni sejenis cara untuk bantu orang yang ada penyakit insomnia.(tak boleh tidur) So Hana ni insomnia lah ya? Hmm... tak jugak,cuma sometimes bila dah overdose buat homework tengah malam hah! Tak boleh tidur lah pulak! Halamak! So pada suatu malam,Hana tak boleh tidur.Jam dah pukul 2.30a.m esok nak gi skolah.Hadui! Memang penik habis dah waktu tu.So Hana pun cubalah buat senaman kuak lentang sikit kat katil but still jugak tak boleh tidur.Entah lah kenapa.Terlebih gula kot.Then Hana pun belek-belek phone dengan harapan mata ni berat.Tapi masih jugak segar bugar.Hana pon cari inisiatif lain.Search you Tube." Spa treatment" memang itu lah yang Hana search sebab biasanya bendaalah tu memang bikin ngantuk pun.Then it work guys! Alhamdulillah tidur jugak aku even tak cukup 6 jam.hahaha

So bermula pada hari itu Hana akan tengok video spa2 tu kalau tak dapat tidur malam.Sampailah Hana found out satu youtube channel (Gentle whispering ASMR) Hana klik satu video dia. Tu lah first asmr video yang Hana tengok.Ya Allah... bahagialah pulak tengok asmr ni.Lama-lama Hana makin kerap tengok asmr,sampaikan waktu tak sepatutnya tidurpun Hana menyempat jugak layan asmr.Memang hilang stresslah! 

Hahaha tapi mula-mula tu memang akan rasa pelik lah dengan asmrtist ni sebab cara diaorang cakap tu memang macam tengah bercakap dengan kita.And,kalau tak whisper memang bukan asmr lah namanya.So jangan pelik lah kenapa diaorang punya cara bercakap macam nak tak nak ja.hahahah Third,kebanyakkan asmrtist ni memang simpan kuku panjang,iyalah sebab diaorang biasanya akan buat tapping sound in most of their asmr video.Tapi tak semua lah.Sebab ,makin lama makin bermacam jenis asmr dah lahir,asmr eating sound,fantasy,makeover... etc

So Hana senaraikan dua orang favourite asmrtist Hana.

Gentle Whispering ASMR 




Latte ASMR





Kalau nak tengok,make sure pakai earphone tau, baru bahagia.Speaker pulak mesti 100% .Fuh! memang terasa dikasihi sangat! hahahah


 Sekian sahaja sesi story morie dari Hana.Terima kasih lah sudi luangkan sepicing masa untuk baca :) Hana hargai sangat.:D Macam biasa jangan lupa buat jejak kasih kat ruang komen Hana.Kalau sudi lah ... *Just to prove Hana tak syok sendiri 


Ditulis oleh : Hana pada pukul 8.23 p.m 

Tuesday, 28 November 2017

What to do after SPM?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 Holla!

So today I'm going to share some of the activity or daily routine that can be done after SPM!
Well,Hana is one of the student of  batch 00 that has done SPM.Alhamdulillah it went so well.Now I don't need to be around with stress anymore.I just want to take a super good rest and make it an awesome experience that I face in life.

Time make we bolder.Well,we're getting older without us realise... What I mean is,with the time we have,why dont we use it wisely since were geetting older and faced so many challenges in life.So we know what the right to do.Right? :3

So... batch 00 or whoever getting bored during break time,here I give you some tips :) *It might be nonsense but yah! appreciate my idea dude! hoho

What to do after SPM?


  • Helping out your parents 
Well,sound cliche but that is one of the super-super brilliant thing to do when we are bored or dont know what to do.Guys,helping out somebody in need especially your parents can grow  good attitude.Showing kindness make us mature and at the same time trigger self happiness.Pluss our parents will feel happy about our mature attitude.

  • Learning something new
Hmm... learning something new can decreass bored feeling because we do something extraordinary in a day.As example we can learn piano,guitar or any instrument.Also such as learn new languages like korean,japan,arabic and so on.It will work if you passion to it.So find out what you excited to learn.

  • Connect with people in social media
Well,your life gonna be less bored when you have many friends.So why don't we use today's technology to find friend across the globe.It will be more exting!


  • Watching Movie or Drama or anything to be watched
I love this activity! Since I finished SPM it's my favourite daily routin.Try it out guys.Find any suggestion of movie or drama on the internet.Well now,i just started marathon Detective Conan Movie.Awesome guys!

  • Game!
Once you try out any game boy,the probability of addicted to it is so high.hehe the near proof is me.>_< I use to addicted with Harvest Moon Friend Of Mineral Town when I was 11 which is 2011,and believe it or not,after done SPM I start it all over again! hahaha.Game drive you crazy! so don't let it control your time.

So yah,that's all my tips that only can be done at home.Because home is where the heart is.*cewah pabila Hana berpalsapah.

Ok... Before saying good bye,I wanna share this awesome funny video tips what to do after SPM by Iman Syipo *my fav youtuber.Click the play button!!


                          


Thanks for visiting btw and HAPPY HOLIDAY :D 




Saturday, 10 September 2016

Puasa Sunat Arafah

               
                                  بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


Assalamualaikum dan salam sejahtera *cewah macam pembaca berita pulak! Hohoho Btw,memandangkan hari isnin ini kita akan menyambut hari Raya Aidil Adha so malam ini Hana nak share pasal puasa sunat Arafah.Hopefully korang tak ada alergik bosan lah ya.haha Ok then! straight to the point... 

Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah ( sehari sebelum hari raya haji) yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. So kita sebagai umat islam yang masih diberi kesempatan bernyawa pada tahun ni boleh lah memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.                                                                            


Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.-Hadith Riwayat Imam Muslim

Allahu apa lagi yang kita nak? kira berbaloi gila dah tu :') Setahun sekali weh? mana nak dapat? 


Ok lah kepada sesiapa yang ada niat nak berpuasa pada esok hari bersamaan 11 sepetember 2016,ni niat puasa sunat arafah yang Hana rembat dari google imej     *Sila klik kalau rabun   tak jelas








Hmm rasanya itu sahaja kot yang Hana dapat kongsikan pada sesi tazkirah kali ini.Nak kongsi lebih-lebih pun... Hana bukannya Ustaz Azhar Idrus.So kepada sahabat-sahabat blogger Hana yang beragama Islam tu jangan lupa manfaatkan hari esok *insyaallah... ^^ 


-Thanks for visiting! ^_^





Wednesday, 20 August 2014

Khasiat Membaca Ayat Kursi



-> Kelebihan Membaca Ayat Kursi :



Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”




1-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

2-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

3-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

4-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.”

5-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

6-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.”

7-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

8-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

9-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.”

10-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.”

11-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala Nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.”

12-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”

13-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.”

14-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.”




--> Guard your nakedness completely with it you will be protected from sin *Hohoho Broken English

Khasiat membaca ayat kursi



Friday, 18 July 2014

Lirik Zikir Asmaul Husnah





~ Asmaul Husna Lirik 

Nas-aluka [ perlahan ]
Yaa Man Huwallahulladzii Laa Ilaaha Illaahu
Awarrohmaanur Rohim
Almalikul Qudduusus Salaamul Mu’minul Muhaiminul ‘Aziizul Jabbaar
Almutakabbirul Khooliqulbaariul Mushowirul Ghoffar
Walqohharul Wahaabur Rozzaaqul Fattaahul ‘Aliim
Alqoobidhul Baasithul Khoofidhur Alroofi’ul Mu’izzul Mudhillus Samii’ul Bashiirul Hakamul’adl
Allathiiful Khobiir
Alhaliimul ‘Adhim
Alghofurus Syakuur
Al’aliyul Kabiirul Hafiidhul Muqiit
Alhasiibul Jaliil Al Kariimur Roqiibul Mujiibul Waa Si’ul Hakiimul Waduudul Majiidul Baa’itsus Syahid
Alhaqqulwakiil
Alqowiyul Matiin
Alwaliyul Hamiid
Almuhshil Mubdiul Mu’iid
Almuhyil Mumiitul Hayyul Qoyyum
Alwaajidul Maajidul Waahidus Shomadul Qoodirul Muqtadirul Muqoddimul Muakh Khirul Awwalul Akhiir
Addhoohirul Baatinul Waalil Muta’al Bar Ruttawwaaabul Muntaqimul ‘Afuwwur Roufum Maalikul Mulki Dzul Jalaali Qal Ikroom
Almuqsitul Al Jaami’ul Ghoniyul Mughnil Maani’ud Dhoor Runnaafi’un Nuurul Haadii Badii’ul Baaqii
Alwaaritsur rosyiidus Shobuurulladzi ladza kamits lihi Syaiun Wawas Samii’ul Bashiir
Alloohumma Solli Afdhollas Sholati’alaa As’adi MAkhluuqoo Tika Sayyidinaa Muhammadiwa’alaa alihii
Washohbihii wasallim ‘Adada Ma’luu Maatika Wamidaa Dzakalimaa Tika Kullamaa
Dzakaro Kad Dzaakiruuna Waghofala ‘An Dzikrihil Ghoofiluun.







-> Salam Ramadhan Al-Mubarak